Stress / Burnout

Stress
Stress hoort bij het leven. Onder invloed van tijdelijke stress kunnen we goede prestaties leveren. Wanneer die stress lang aanhoudt en er onvoldoende ruimte is en genomen wordt om ook te ontspannen, ontstaan er klachten. Bij het langdurig onder stress staan worden de klachten erger en als je niet ingrijpt, leidt dit tot een burnout.

Burnout
Burn-out verschijnselen krijg je niet zomaar. Als je terugkijkt is er een periode (geweest) waarin je om wat voor reden dan ook, roofbouw op jezelf hebt gepleegd. Oorzaken hiervoor zijn meestal te vinden in een combinatie van werk- en privéfactoren. Door overbelasting ontstaat er eerst overspannenheid. De uiterste vorm heet burnout, je bent dan letterlijk opgebrand. Deze situatie is te herkennen aan een reeks van verschillende soorten verschijnselen. Je kunt er enkele hebben of ook allemaal.

Verschijnselen
Je herkent jezelf niet meer. Je hebt een kort lontje, je hebt geen zin meer in de leuke dingen die je altijd deed of in sociale contacten, je trekt jezelf terug. Je ziet tegen alles op en kunt het werk niet meer loslaten en voelt je vaak moedeloos. Je hebt meer tijd nodig voor je werk en er komt weinig uit je handen. Je slaapt slecht, bent kortademig, te actief of juist heel vermoeid, je hebt hartklachten, spierpijnen, maag- of darmklachten, je hebt een zwakke weerstand enz. Daarnaast vergeet je veel, kost het je moeite je werk te organiseren en heb je last van uitstelgedrag.

Wat is er nu eigenlijk aan de hand
Door roofbouw, dit is langdurige overbelasting, put je je lichaam uit. Reserves worden opgebruikt, je vitaliteit holt achteruit, het lichaam kan nauwelijks of niet meer herstellen. Er ontstaat een fysieke ontregeling in het lichaam waardoor de klachten die hierboven zijn genoemd kunnen ontstaan.

Daarbij is er vaak sprake van een psycho / emotionele ontregeling. Om de overbelasting (lees stress) het hoofd te bieden ga je er ‘hard’ tegen aan. Veel uren maken en je volop inzetten. Vaak voel je je zeer verantwoordelijk om alles goed te blijven doen en je zet je voor meer dan honderd procent in. Hiermee ga je over je eigen grenzen. Je leeft in een soort kramp, in je overlevingsstand. Dan ben je niet verbonden met je eigen lichaam en lukt het niet om te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft, bijvoorbeeld rust.

Waarom integrale preventie van Stress / Burnout?
Voor ons als Westerse mens is het belangrijk om ons hiervan bewust te zijn zodat we kunnen zorgen voor een goede preventie. Het is belangrijk om onze eigen energiehuishouding te leren managen, of om te herstellen wanneer er sprake is van overbelasting of burnout of om dit te voorkomen. De integrale aanpak die OrganisatieGroei biedt, kan hierin voorzien. Deze aanpak gaat uit van het belang van fysiek herstel als eerste aandachtspunt omdat er sprake is van een fysiologische ontregeling.

OrganisatieGroei beschikt over 2 gespecialiseerde Stress / Burnout specialisten.